Natuur met Fran Natuurlijk

“In ieder seizoen laat de kracht van de natuur zich zien”.       

- Fran Hüsstege

2019

 

Op 4 maart 2019 loop ik mee in de grote optocht als het Natuurvrouwke van Breda. Dit om de natuur op luchtige en leutige wijze aandacht te geven. Fran Natuurlijk en het Natuurvrouwke van Breda zegt: De natuur houdt zichzelf in beweging en wij moeten goed nadenken hoe wij bij tij en ontij met onze aarde omgaan. 

 

Data Kruidenwandelingen 2019 zijn:

28 april - 26 mei - 30 juni - 28 juli - 25 aug. en 29 sept. 

Noteer deze data alvast in uw agenda. 

 

 

Kruidenwandelingen in het Begijnhof van Breda

Als Fran Natuurlijk verzorg ik wandelingen voor mensen die open staan voor de kracht van de natuur. Ik ben een natuurwerker en leg graag de verbinding tussen menselijk welzijn en de kracht van de aarde. Tijdens de kruidenwandeling ontdek je welke rol kruidenplanten kunnen spelen in het dagelijks leven. Ik doe dit samen met Marjolein de Boer.

In de nabijheid van de drukke binnenstad van Breda is een wandeling door het Begijnhof de moeite waard. Je komt er tot rust en en bekomt er van de drukte van de alledag.

Onderwerpen van gesprek zijn: medicinale kruiden , keukenkruiden aromatische kruiden, etherische olien in kruiden en over het weer teruggeven aan de aarde; perma cultuur. Graag vertel ik u over permacultuur gebaseerd op wat je neemt van de aarde om dat we dat ook weer teruggeven.

De Begijnen maakten vroeger dagelijks gebruik van hun kruidentuin om te koken en om mensen te ondersteunen bij ziekteprocessen en ongemakken. De kruidentuin was een belangrijke bron van gezondheid voor zichzelf en de mensen die de Begijnen  bezochten. Geneeskracht kwam rechtstreeks van moeder aarde.”

De kruidenwandelingen beginnen om 11.00 en duren tot 12.00 uur. Deelnamekosten: 2 euro. inclusief een kopje kruidenthee van een besproken kruid.  Verzamelen bij het begijnhofmuseum. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

 

Wilt u zelf een kruidenwandeling organiseren in het Begijnhof met uw vrienden of met uw clubje,  dan kan dat ook.  Maak hiervoor een afspraak voor een oriënterend gesprek.  Een kruidenwandeling duurt een uur.  Het tarief voor een particuliere kruiden wandeling is anders. Kijk hiervoor op de pagina tarieven. 

 

Bomen wandeling door uw eigen buurt.

Wanneer u deze wandeling hebt gedaan, zult u verrast zijn hoe anders dat u een dag later diezelfde bomen ziet en ervaart. Een nieuwe kijk op de natuur vol verwondering en bewondering voor de natuur is daarmee  ingezet. 

Tip: zet een bomenwandeling van Fran natuurlijk op het activiteiten programma tijdens een buurtfeest.  

 

Theeproeverij

Een thee proeverij bestaat uit het proeven van vele verschillende soorten kruidenthee en uitleg over de werking van kruidenthee. Hoe zet je een kopje kruidenthee zodat de kruiden ook echt zijn werk kunnen doen.

Een thee proeverij is speciaal voor nieuwsgierige mensen die op zoek zijn naar een nieuwe ervaring en naar de kracht van kruiden.  Omdat kruiden voor jong en oud zijn is het voor mij fijn om te weten wat de leeftijdsfase van de mensen is.  Dan kan ik de kruiden hierop afstemmen.

 

 

Natuurtochten voor kinderen

Kinderfeest, familiedag of een gezellig dagje uit. We gaan wandelen, trekken erop uit in de omgeving waar je woont of waar je op vakantie bent. We maken een natuurtocht en gaan op zoek naar de natuur in de directe omgeving, in je stad of in je dorp.

We gaan ontdekken wat je allemaal met en in de natuur kunt doen. Een belangrijke ontdekkingsreis, die je helpt, verrast en vooral die je veel plezier laat beleven.

Wanneer we samen op een natuurtocht gaan, zoeken we naar de planten, die je kunt gebruiken, die kun je bijvoorbeeld gebruiken wanneer je in de brandnetels valt of gestoken bent door een mug.  Dan halen we het medicijn rechtstreeks uit de natuur.

we maken bijvoorbeeld zalfjes van weegbree, goudsbloemen, brandnetels etc. Of we maken in een siroop of hoestdrank van vlierbessen.

  • De natuurtochten vinden plaats in alle seizoenen en gaan onder alle weersomstandigheden door, behalve bij gevaarlijk weer zoals onweer en storm.
  • Begeleiding organiseren doet u zelf en valt onder uw verantwoordelijkheid.
  • Minimum aantal deelnemers:  10 kinderen.
  • Het maximum aantal deelnemers is afhankelijk van de begeleiding die u kunt organiseren. U kent de kinderen het best, en u weet wat ze kunnen en welke aandacht zij nodig hebben.
benen
boomkinderen
vlinder
kinderenpgrond

Natuurtochten met volwassenen

Wandelen, speuren, erop uit trekken, samen met uw collega's, uw groep of klas, met uw vrienden of gezin. We maken een natuurtocht en gaan op zoek naar de natuur, in uw directe omgeving. Dat kan zijn in de stad of in het dorp of daar waar u op vakantie bent.  We gaan ontdekken wat voor kracht de natuur in zich heeft en welke EHBO planten en kruiden langs sloten en plassen en in de bermen groeien.

De natuurtochten vinden plaats in alle seizoenen en gaan onder alle weersomstandigheden door, behalve bij gevaarlijk weer zoals onweer en storm.

Minimum aantal deelnemers:  10 volwassenen.

bloemen-slider
fran-begijngroep-klein
bloemen-klein
fran-handen-klein